Kdy stříhat ovocné stromy
Správný řez ovocných stromů je klíčem k bohaté úrodě a zdravému růstu. Mnoho zahrádkářů však tápe, kdy vlastně stromy stříhat a jak na to. V tomto článku vám pomůžeme zorientovat se v řezu ovocných stromů.

Proč je řez důležitý?
První řez ovocného stromku probíhá už ve školce. Po koupi a výsadbě se provede takzvaný povýsadbový řez, při kterém se koruna výrazně zredukuje. V dalších letech (2–5 let) provádíme takzvaný výchovný řez, při němž se z koruny odstraňují nežádoucí letorosty a tím se formuje koruna. V dalších letech o řezu rozhodují přírůstky. Pak přichází období plodnosti stromu, kdy provádíme udržovací řez, kterým odstraňujeme zahušťující větve. Po tomto období můžeme provést takzvaný zmlazovací řez, při němž se koruna zredukuje a vyrostou nové větve a nové plodící dřevo.
Základní principy řezu ovocných stromů
Řez ovocných stromů není jen kosmetickou záležitostí, ale zásadním krokem pro:
- Podporu zdravého růstu
- Zvýšení úrodnosti
- Prevenci chorob
- Prodloužení života stromu
Ideální doba řezu podle ročních období
Zimní řez (únor - březen)
Zimní období je pro řadu ovocných stromů nejlepším časem pro zásadní tvarovací řez. V tomto období děláme výchovný udržovací řez i zmlazovací řez.
Letní řez (červen - srpen)
Letní řez je vhodný především pro odstraňování letorostu, k redukci plodů nebo pro opravení řezu zimního.

Specifika řezu podle druhů ovocných stromů
Jádroviny (jabloně, hrušně)
Preferují řez v průběhu zimy
Důraz na prosvětlení koruny
Odstraňování křížících se větví
Peckoviny (třešně, švestky)
Řez nejlépe ihned po sklizni s výjimkou meruněk a broskví které se řežou v dobe kvetení
Minimalizace řezu v zimním období
Prevence napadení houbovými chorobami
Co dodržovat
- Používejte ostré, čisté nářadí
- Řežte těsně u větevního kroužku nebo těsně k pupenu
- Podporujte přirozený tvar stromu
- Odstraňujte suché a nemocné větve
Čeho se vyvarovat
Příliš radikálních zásahů
Zanechávání dlouhých pahýlů
Poškozování kůry
Klíč k úspěchu
Správný řez vyžaduje trpělivost, znalosti a praxi. Nebojte se konzultovat s místními zahradníky nebo absolvovat specializované kurzy.