Kdy stříhat ovocné stromy

20.02.2025

Správný řez ovocných stromů je klíčem k bohaté úrodě a zdravému růstu. Mnoho zahrádkářů však tápe, kdy vlastně stromy stříhat a jak na to. V tomto článku vám pomůžeme zorientovat se v řezu ovocných stromů.

Proč je řez důležitý?

První řez ovocného stromku probíhá už ve školce. Po koupi a výsadbě se provede takzvaný povýsadbový řez, při kterém se koruna výrazně zredukuje. V dalších letech (2–5 let) provádíme takzvaný výchovný řez, při němž se z koruny odstraňují nežádoucí letorosty a tím se formuje koruna. V dalších letech o řezu rozhodují přírůstky. Pak přichází období plodnosti stromu, kdy provádíme udržovací řez, kterým odstraňujeme zahušťující větve. Po tomto období můžeme provést takzvaný zmlazovací řez, při němž se koruna zredukuje a vyrostou nové větve a nové plodící dřevo.

Základní principy řezu ovocných stromů

Řez ovocných stromů není jen kosmetickou záležitostí, ale zásadním krokem pro:

- Podporu zdravého růstu

- Zvýšení úrodnosti

- Prevenci chorob

- Prodloužení života stromu

Ideální doba řezu podle ročních období

Zimní řez (únor - březen)

Zimní období je pro řadu ovocných stromů nejlepším časem pro zásadní tvarovací řez. V tomto období děláme výchovný udržovací řez i zmlazovací řez.

Letní řez (červen - srpen)

Letní řez je vhodný především pro odstraňování letorostu, k redukci plodů nebo pro opravení řezu zimního.

Specifika řezu podle druhů ovocných stromů

Jádroviny (jabloně, hrušně)

Preferují řez v průběhu zimy

Důraz na prosvětlení koruny

Odstraňování křížících se větví

Peckoviny (třešně, švestky)

Řez nejlépe ihned po sklizni s výjimkou meruněk a broskví které se řežou v dobe kvetení

Minimalizace řezu v zimním období

Prevence napadení houbovými chorobami

Co dodržovat

- Používejte ostré, čisté nářadí

- Řežte těsně u větevního kroužku nebo těsně k pupenu

- Podporujte přirozený tvar stromu

- Odstraňujte suché a nemocné větve

Čeho se vyvarovat

Příliš radikálních zásahů

Zanechávání dlouhých pahýlů

Poškozování kůry

Klíč k úspěchu

Správný řez vyžaduje trpělivost, znalosti a praxi. Nebojte se konzultovat s místními zahradníky nebo absolvovat specializované kurzy.